nov 03

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief kan een hele uitdaging zijn. Er is veel concurrentie op de arbeidsmarkt, daarom is het belangrijk om een aantrekkelijk cv te hebben én een goede sollicitatiebrief. Beide elementen zorgen voor een kwalitatief goede sollicitatie. Maar hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? Waarmee onderscheid je jezelf zodat je op de ja-stapel komt? Je cv en sollicitatiebrief zijn voor een bedrijf de eerste kennismaking met jou, besteed er daarom aandacht en tijd aan! Met deze blog helpen we je op weg en lees je de beste tips en tricks over het schrijven van een goede sollicitatiebrief.

Waarom is een sollicitatiebrief belangrijk?

Concurreren op de huidige arbeidsmarkt kan zwaar zijn, vooral als het om een aantrekkelijke vacature gaat. Je krijgt te maken met vele andere sollicitanten waarmee je ‘vecht’ om die ene functie. Daarbij kan het schrijven van een goede sollicitatiebrief lastig zijn, omdat je het nog nooit hebt gedaan of omdat je er moeite mee hebt om voor iedere sollicitatie een unieke brief te schrijven. Met een sollicitatiebrief zorg je ervoor dat je jezelf onderscheid van alle sollicitanten zonder een sollicitatiebrief. Ook is het de eerste indruk die je achter laat bij het bedrijf waar je wilt werken. Zorg daarom voor een perfecte sollicitatiebrief waarin je uitlegt wie je bent en aangeeft waarom jij de ideale kandidaat bent voor de functie.

De opbouw van een sollicitatiebrief

Voordat we de diepte induiken, is het belangrijk om te kijken naar de opbouw van je sollicitatiebrief. Begin altijd met een opening waarmee je de aandacht trekt; vaak is een oneliner de manier om op te vallen. Dit kan een aankondiging zijn of een quote waarmee jij de wereld verovert.

In de daarop volgende alinea vertel je wie je bent, waar je goed in bent en waarom ze jou moeten kiezen voor de functie. Als je verwijst naar je opleidingen en werkervaringen, zorg er dan voor dat je verhaal aansluit op de eisen van de functie. Je complete achtergrond heb je, als het goed is, immers al beschreven in je cv!

Voordat je de brief afsluit leg je uit waarom je voor het bedrijf wilt werken, wat spreekt jou aan in het bedrijf en hoe verwacht jij binnen dit bedrijf te passen.

Aan het einde van de sollicitatiebrief zorg je voor een sterke afsluiting. Schrijf dat je vertrouwen hebt in je kwaliteiten ten opzichte van de gevraagde eisen en geef aan dat je je motivatie verder wilt toelichten in een gesprek.

Je sollicitatiebrief is geen herhaling van je cv

Het cv wordt vaak als basis gebruikt voor het schrijven van een sollicitatiebrief. Het is natuurlijk makkelijk schrijven vanuit de ervaringen die je hebt opgebouwd, maar voor die ervaring is er het cv. Dit is niet de ideale manier om een sollicitatiebrief op te bouwen. Het is niet de bedoeling dat je van het cv een verhaal maakt en dat opstuurt. Uiteraard is het geen probleem om een gedeelte van jouw cv uit te lichten, maar geef dan vooral aan wat je hebt geleerd in die bepaalde functie en waar jouw meerwaarde lag.

Waar voldoet een goede sollicitatiebrief aan?

Een goede sollicitatiebrief is niet langer dan een A4’tje. Ondanks dat je veel meer informatie hebt, is het goed om te weten wanneer je moet stoppen. Daarom is een A4’tje meer dan genoeg. Het doel is om de ontvanger te overtuigen van jouw kwaliteiten en je aan de hand daarvan uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Zorg daarom dat je je kwaliteiten goed overbrengt en dat je motivatie voor de functie duidelijk naar voren komt.

Ga voordat je begint met schrijven nog eens na waarom jij die functie wilt en lees je in over het bedrijf. Bekijk de website en hun social media kanalen. Op die manier heb je snel bruikbare informatie die je kunt toepassen in je sollicitatiebrief; of het bijvoorbeeld een formeel of meer informeel bedrijf is.

Dubbelcheck je sollicitatiebrief voordat je deze verstuurt of laat het nog eens door iemand anders lezen op inhoud en spelling. Die ander komt misschien een foutje tegen die jij over het hoofd hebt gezien of is van mening dat een bepaald onderwerp nog onderbelicht is.

Tips & tricks

  • Zorg dat de aanhef klopt, richt je sollicitatiebrief aan de juiste persoon
  • Let ook op of de naam van diegene correct geschreven is
  • Maak van je sollicitatiebrief geen herhaling van je cv
  • Schrijf voor iedere vacature een unieke sollicitatiebrief
  • Lees de vacature tekst nogmaals aandachtig door en voorkom daarmee fouten
  • Vertel, voordat je begint met schrijven, hardop waarom jij de functie wilt bemachtigen
  • Maak de sollicitatiebrief niet langer dan 1 A4’tje
  • Sla je sollicitatiebrief op als PDF, zo verspringt de opmaak nooit
  • Zorg dat je sollicitatiebrief in de bijlage zit voordat je op ‘verzenden’ klikt

Meer weten over Welke en wat wij voor jou kunnen betekenen?

Of mail naar

info@welkeprof.nl

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door ons te volgen op LinkedIn.

Volg ons