dec 18
Loopbaanadvies

Loopbaanadvies; inzicht in jouw loopbaan

Heb je twijfels over de volgende stap in je carrière? Mis je de uitdaging of wordt de uitdaging juist te groot? Dan kan loopbaanadvies uitkomst bieden. Loopbaanadvies is geschikt voor iedereen. Naast dat het je inzicht kan geven over een mogelijke vervolgstap in je carrière, kan het ook ingezet worden om je positie op de huidige arbeidsmarkt te bepalen. Wat loopbaanadvies precies inhoudt en wat het voor jou kan betekenen, lees je onderstaande blog.    

Iedere loopbaan is anders. Waar de één zijn carrièrepad bewust uitstippelt, lijkt de ander van de ene in de andere functie te rollen. Ondanks dat veel mensen een visie hebben op hun carrière, zijn er factoren die roet in het eten kunnen gooien. Zo kun je door een reorganisatie op zoek moeten naar een andere werkgever of kom je er naar een aantal jaar achter dat de functie niet bij je past zoals je van tevoren had verwacht.

Daarbij hebben veel mensen te maken met momenten van twijfel als het draait om de functie die zij uitvoeren. Vaak gaat het tijden goed, maar soms loop je ook vast. Doen we nog wel hetgeen waar we energie uit halen? Wat is mijn positie op de huidige arbeidsmarkt? Hoe is de balans werk-privé? Mensen én organisaties veranderen continu. Daarom moeten we onszelf de vraag stellen of vraag en aanbod nog op elkaar aansluiten of dat het wellicht tijd is voor verandering. Daarom is het goed om je loopbaan zo nu en dan onder de loep te nemen en keuzes te maken; hetzij binnen de eigen organisatie, hetzij erbuiten.

Wat is loopbaanadvies en wat doet een loopbaancoach?

Loopbaanadvies wordt gegeven door een loopbaancoach. Hij of zij helpt jou om antwoorden te krijgen op de drie vragen die doorgaans centraal staan in het loopbaantraject: Wie ben ik?, Wat kan ik? En wat wil ik? Middels gesprekken, oefeningen of opdrachten worden onder meer de eigen competenties, energiegevers en -nemers, kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt in kaart gebracht.

Wanneer kun je gebruik maken van loopbaanadvies?

De aanleiding waarvoor loopbaanadvies wordt ingezet kan variëren. Of dit aan het begin van je carrière is of wanneer je net ontslagen bent, zo’n advies geeft veel inzichten in jouw mogelijkheden. De meest voorkomende situaties wanneer loopadvies wordt ingezet zijn:

  • Bij ontslag
  • Bij twijfel of je huidige functie nog passend is
  • Voorafgaand aan een volgende stap in je carrière
  • Bij het bepalen van de positie op de huidige arbeidsmarkt

Wat de aanleiding ook is, loopbaanadvies kan op ieder moment in je carrière worden ingezet. Daardoor is loopbaanadvies geschikt voor iedereen die betrokken is op de arbeidsmarkt. De grootste groep die gebruik maakt van loopbaanadvies heeft de leeftijd tussen de 30 en 40 jaar, waarbij weinig tot geen verschil zit in het aantal mannen en vrouwen. Ook veel jongeren die pas afgestudeerd zijn laten zich adviseren door een specialist.

Hoe kom ik aan goed loopbaanadvies?

In principe kan iedereen loopbaancoach worden, maar dit betekent niet dat iemand vanzelfsprekend een goede loopbaancoach is. Daarom is het verstandig om je aan te melden bij een bureau dat is aangesloten bij een beroepsvereniging zoals:

  • Noloc
  • Register BKA
  • Oval

Wanneer heeft loopbaanadvies het gewenste effect?

Het loopbaantraject helpt je erachter te komen waar jouw interesses liggen, wat jouw talenten en drijfveren zijn en op welke plek jouw capaciteiten het beste tot hun recht komen. Afhankelijk van de specifieke hulpvraag, maak je samen met de loopbaancoach een plan van aanpak voor de te nemen stappen in jouw loopbaan. Zo kan jij doelgericht toewerken naar een nieuwe passende stap in jouw loopbaan.

Soms zijn er redenen waardoor je kunt vastlopen in je carrière. Je coach helpt en leert redenen te onderzoeken en mogelijk aan te pakken of op te lossen. De mogelijkheden die daarna voor je liggen, worden gedurende het traject steeds duidelijker. Elk traject is anders, elk traject vereist een andere benadering om het beste resultaat te behalen. Het is dus altijd maatwerk.

Doormiddel van loopbaanadvies kun je zelf richting geven aan je carrière. Hierdoor weet je wat jouw positie is op de arbeidsmarkt, welke functie bij jou past, waar je interesses liggen en welke sectoren jou écht aanspreken.

Wat doe je na het loopbaanadvies?

Zoals aangegeven heeft loopbaanadvies het meeste effect wanneer je op het juiste carrièrepad wordt gezet door de loopbaancoach. Aan de hand van dit advies kun je bepalen welke route je gaat volgen, deze kun je zelf uitstippelen of je laat je hierin adviseren door een gespecialiseerd bureau.

Door de inzet van loopbaanadvies kun je ook bevestiging krijgen dat jouw huidige functie het beste bij jou past of je gaat samen met een extern bureau op zoek naar een functie buiten de huidige organisatie.

Welke route je ook kiest, door loopbaanadvies kun je het optimale uit je carrière halen.

Meer weten over Welke en wat wij voor jou kunnen betekenen?

Of mail naar

info@welkeprof.nl

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door ons te volgen op LinkedIn.

Volg ons